Wet registratie en kentekenplicht land(bouw)voertuigen

Per 1 januari 2021 gaat de wet Registratie- en kentekenplaatplicht in. Hieronder staat overzichtelijk op welke datum, welke stap van de Wet wordt ingevoerd.

1 januari 2021
Nieuwe (land)bouwvoertuigen moeten goedgekeurd en geregistreerd worden en voorzien van een kentekenplaat. De maximumsnelheid voor (land)bouwvoertuigen gaat dan omhoog van 25 km. per uur naar 40 km. per uur.

1 januari t/m 31 december 2021 (conversie-periode)
Bestaande (land)bouwvoertuigen moeten geregistreerd worden en kunnen optioneel een kentekenplaat aanvragen.

Is uw voertuig vóór 1 januari 2021 in gebruik genomen, maar niet geregistreerd in 2021? Dan moet het na 31 december 2021 door het RDW gekeurd worden.

1 mei 2021
Vanaf 1 mei 2021 wordt gestart met APK-keuringen van trekkers met een constructiesnelheid vanaf 40 km. per uur.

1 januari 2025
De kentekenplicht geldt vanaf 1 januari 2025 voor alle (land)bouwvoertuigen op de openbare weg.

Moet ik registreren?

Valt uw voertuig onder één of meer van de onderstaande voorwaarden? Dan is de kans groot dat u uw voertuig moet registreren. Wilt u met het voertuig meteen harder dan 25 km/u rijden? Dan bent u aanvullend verplicht een kentekenplaat op het voertuig te bevestigen.

  • Is een ontheffing verplicht voor het voertuig? Dan moet u het registreren. U moet ook de bij het voertuig behorende kentekenplaat achterop het voertuig monteren.
  • Gebruikt u het voertuig op de openbare weg? En is of komt het voertuig op de openbare weg voor 1 januari 2021? Dan is registratie in veel gevallen verplicht behalve voor voertuigen die in de wet zijn uitgezonderd van de registratieplicht.

Wilt u weten of uw (Land)bouwvoertuig kentekenplichtig is? hieronder enkele links die u verder kunnen helpen.

Gebruik dan deze beslisboom van de RDW:  https://lis.rdw.nl

https://www.rdw.nl/over-rdw/actueel/dossiers/registratieplicht-voor-landbouwvoertuigen

Ook heeft De Fedecom een Beslisboom voor (land)bouwvoertuigen samengesteld, deze handige tool kunt u raadplegen of uw voertuig kentekenplichtig is. Volg de toolstappen om te bepalen of uw (land)bouwvoertuig een kenteken nodig is:

klik op deze link hierachter : Beslisboom-Fedecom-Schema

Bruggeman Mechanisatie